MELYIK A LEGJOBB WIFIS FŰTŐPANEL?

A legjobb Wifis fűtőpanel, ár, használhatóság, technikai tartalom alapján

 A legjobb wifis fűtőpanelek már több, mint 3 éve megtalálhatóak a magyar piacon a komolyabb gyárak fejlesztésében is. Okos telefon, okos otthon, okos lámpa, okos TV…:) Bizony a fűtéstechnika sem maradhatott ki a sorból.

Elektromos padlófűtéseink már régóta elérhetőek távoli eléréssel. Kapható egyedi, távoli elérésre alkalmas termosztát a fűtéshez, itt a legolcsóbb is 25 e FT körül van, a márkásabbak (DEVI) elérik a 100 eFt árat is. Másik megoldás akkor optimális, ha egy teljes lakást szeretnénk felügyelet alá helyezni. Itt van egy központi egység, amely a netre kapcsolódik és általában 8 db szobatermosztát vezérlésére képes.

Régebben volt – amíg nem fejlesztették ki a mai „okos” fűtőpaneleket -, hogy próbálkoztunk felülvezérelni a padlófűtéses WIFI termosztátokkal a fűtőpaneleket, de itt inkább csak a teljesen egyszerű, mechanikus termosztátos panelek jöttek szóba. A fejlett termosztátokat egyrészt nem érdemes kikötni, illetve egyszerű felülvezérléssel hamar tönkre is mennének a folyamatos ki-és bekapcsolás miatt. (Mintha a fűtőpanel főkapcsolóját nyomkodnánk állandóan.)

Adax NEO Wifi fűtőpanel IP24 védettséggel
Adax Neo Wifi norvég fűtőpanel

Aztán erős felhasználói nyomásra sorban jelentek meg a norvég és francia fejlesztések is, hogy egyszerűbbé és gazdaságosabbá tegyék elektromos fűtésünket. Annyira hozzászoktunk már, hogy okostelefonunkon intézzük banki ügyeinket, netes kamerán láthatjuk, hogy mi történik lakásunkban, gyakorlatilag már bármit megoldhatunk egy jó app segítségével, akkor miért pont a fűtőpaneles rendszerünk maradna ki:)

Itt is két fejlesztési irány volt, mint a padlófűtéseknél.

Azaz pl. a NOBO norvég gyár azt a megoldást választotta, hogy a lakáson belül egy központi egység, a NOBO ECO HUB tartja a kapcsolatot a külvilággal egy internet kapcsolatra képes routerrel. Az ECO HUB pedig saját, vezeték nélküli hálózatot használ az egyes készülékekhez megvásárolt NCU termosztáttal.

Ez a rendszer sajnos meglehetősen drága, még 3-4 db panel használata esetén is, így ezzel nem is nagyon foglalkozunk e cikkben.

Csak információként egy gyors ár összehasonlítás (2021-es árak)

NCU-2R programozható termosztát listaára: 17.000.-FT

NCU-ER nem programozható helyileg: 14.000.-FT

NOBO ECO HUB:  69.000.-FT

NOBO FJORD 2000W: 63.900.-FT

NOBO OSLO 2000W fűtőpanel: 69.000.-Ft

NOBO FJORD + NCU-ER megfelelője kinézetre a magyar piacon leginkább a norvég BEHA PV20.

BEHA ára 71.000.-FT és nem kell központi egység. Egy készülék esetén a NOBO ára (ugye kell a központi egység): 146.900.-. A NOBO  ára központi egység nélkül is 77.900.-FT/db, ami már így is sokkal több, mint a BEHA.

NOBO OSLO + NCU-ER megfelelője itthon az ADAX NEO WIFI H 2000W (bár itt azért esztétikailag sokan alapból is az ADAX mellett döntenek..)

Az ADAX NEO WIFI ára: 93.000.-FT. A Nobo Oslo norvég WIFI fűtőpanel ára ECO HUB nélkül 86.000.-. 1db  NOBO WIFI képes készülék így 155.000.-FT.

Az ADAX még 8 NOBO készülék vétele esetén is olcsóbb….

A fenti árelemzésbe pedig még be sem tettem az ablaknyitás érzékelőt, mely az ADAX készülékben benne van, a NOBO-nál pedig további 12.000.-FT az ECO SENSE egység…

NOBO rendszerének annyi előnye lehet, hogy nemcsak fűtőpaneleket vezérelhetünk az ECO HUB központtal, hanem okos dugaljat (RCE-700 – 18.000.-FT)  vagy akár a lakásban lévő padlófűtést a megfelelő termosztát (NTB-2R – 35.000.-FT) megvásárlásával.

Minden egy fűtőpanelben

A másik fejlesztési irány a felhasználók számára jóval gazdaságosabb, hiszen a BEHA vagy az ADAX NEO WIFI vagy ADAX CLEA WIFI fűtőpaneleknél mindegyik fűtőtest megvételkor már készen van a wifis használatra! Azaz alapból tudja a beépített termosztátjuk a programozhatóságot és a Wifis távoli elérés funkciót, sőt az ablaknyitás érzékelést is.

BEHA PV20 WIFI például már 71.000.-FT listaáron (2021) majdnem mindent tud. (Fűtési mechanizmus: konvekciós fűtés)

Hiányosságul róható fel, hogy okos telefon nélkül nem programozható manuálisan, hiszen a készüléken csak egy egyszerű hőmérséklet beállító tárcsa van, bár ez igaz, hogy projektoros. A beállított hőmérsékletet a padlóra vetíti néhány másodpercig.

Az applikáció nyelve sajnos csak angol. A fűtőtest kialakításánál én hibaként rónám fel, hogy bár a levegő kivezetése előre történik, a nyílások (rések) területe szerintem kicsi a fűtőtesthez képest. Azaz a felfelé áramláskor a fűtőtest tetején a levegő a 90 fokos fordulatot csak „nehezen veszi be”, a fűtőtest teteje túlforrósodik a többi fűtőtesthez képest.

Így pl. gyerekszobába nem ajánlom.

Beha norvég panel

ADAX NEO WIFI – fűtési mechanizmus: konvekciós fűtés

Az ADAX wifis fűtőpaneleket külsőben talán nem lehet megverni. Sajnos nem is az olcsóbb fűtőtestek közé tartozik. (a 2000W Adax Neo WIFI H készülék 93.000.-ft)

Elegánsabb és fejlettebb, mint a BEHA, hiszen magán a készüléken is bátran programozhatjuk a fűtési időket, ha nincs wifi kapcsolatunk.

Nagyon fontos sokak számára, hogy a WIFI applikáció nyelve magyar!

Külön külön is állíthatóak a fűtőpanelek, de akár zónásítva is beállíthatóak. (ha több fűtőtest van egy helyiségben)

Természetesen az ADAX WIFI is tudja a szellőztetés érzékelést, mint az alap Adax Neo fűtőpanel.

A „MEGHÍVÁS” funkcióval pedig  meg lehet osztani a felhasználói fiókhoz tartozó zónákat és beállításokat a családtagokkal vagy akár albérlővel.

A GYŐZTES – A legjobb (szerintem) wifis fűtőpanel a konvekciós fűtőtestek választékában

Az új trónkövetelő: ATLANTIC ALTIS ECOBOOST 2 WIFI francia fűtőpanel

Legnagyobb tudás: 24/7 heti programozható Easy Prog termosztát,  jelenlét-érzékelés, WIFI, „forintosított” fogyasztás

Legnagyobb elérhető energiamegtakarítás: 35%

Legjobb ár-érték arányú WIFI fűtőpanel (fő fűtési mechanizmus: konvekciós fűtés)

Altis Ecoboost Wifi 2000W – 109.500.-FT/db (2022-es ár)

5 év garancia!

Atlantic Altis WIFI fűtőpanel
Atlantic Altis Ecoboost WIFI fűtőpanel

Nézzük sorban, miben lehet jobb az ALTIS ECOBOOST WIFI fűtőtest, mint a többi Wifis norvég fűtőpanel!

  1. ÁR –2023-ra sajnos az árelőny „elfogyott”, ára hasonló az ADAX COMPACT WIFIHEZ.
  1. Programozhatóság –A készüléken is és az okostelefonon is programozhatunk
  1. Jelenlét érzékelés –Ezt bizony egyetlen norvég fűtőtest sem tudja. A mozgásérzékelő manuális, program és automata üzemmódban is beavatkozik a fűtésbe, ha életritmusunk megváltozik. Törekedve a leggazdaságosabb és legjobb komfortérzetet  adó működésre
  1. Fogyasztás –Kihasználva az ALTIS wifis fűtőpanel összes energiamegtakarítási lehetőségét, bizony akár 35% fűtési költség megtakarítást érhetünk el egy hagyományos, mechanikus termosztátos elektromos konvektorhoz képest. (pl. ADAX VP KTP sorozat)
  1. Hőérzet –Az ALTIS WIFI fűtőpanel már nem csak egy egyszerű elektromos konvektor, mint a norvég panelek. Itt a HD 2in1 panel homogén hőeloszlásával már meleget is sugározva jóval kellemesebb hőérzetet ad, mint konvekciós fűtésű társai.

       6. Helyigény – elhelyezhetőség – A norvég fűtőpanelek elhelyezése problémát okozhat nagy hosszúságuk miatt. Az Altis kompakt, rövid, szinte bárhová befér. Ez az előny 2022-től az Adax Compact Wifi megjelenésével megszűnt. A lakáson belüli elhelyezésénél viszont kétségtelenül az ALTIS a nyerő, hiszen elülső légkivezetésével ablakok, függöny alatt (nem eltakarva) is gazdaságosan használható.

Atlantic Altis Ecoboost wifi fűtőpanel ECOBOOST funkciója röviden

Manuális üzemmódban, ilyenkor a fűtőtest fix hőmérsékletre van állítva, amikor valaki belép a szobába, az Altis 10 percig 1 fokkal emeli a hőmérsékletet a nagyobb kényelemért.

PROG üzemmódban max. 3 periódusú KOMFORT hőmérsékletet állíthatunk be. AZ időszakon kívül az alacsonyabb ECO hőmérsékleten üzemel a francia fűtőtest. Ha az ECO programos rész alatt lép a szobába (hamarabb hazajön a munkából pl.), akkor a fűtőpanel automatikusan átáll a Comfort hőmérsékletre. Amint elhagyja a szobát, a fűtőtest visszaáll néhány perc múlva az ECO programra.

AUTOMATIKUS üzemmódban csak a Comfort és ECO hőmérsékletet kell beállítani idősávok nélkül. Ilyenkor a szobában tartózkodva az ALTIS ECOBOOST WIFI fűtőpanel  COMFORT hőfokon működik. A szobát elhagyva a fűtőtest 30 perc múlva csökkenti a hőmérsékletet az ECO hőfokra.

Megjegyzés: Hangsúlyozom, hogy a fentiek saját véleményemet tükrözik, de lehetőleg minden szempontot objektíven figyelembe véve. Akinek esetleg hozzáfűznivalója van a fentiekhez, nem így gondolja  vagy valamit rosszul írtam, kérem írja meg bármelyik elérhetőségünkre.

Fontos tudni, hogy a fenti összehasonlítás konvekciós fűtőbetéttel rendelkező elektromos fűtőtestekre vonatkozik.

Sokan még mindig azt hiszik, hogy a norvég fűtőpanelek infrapanelek vagy valódi fűtőpanelek. Így is keresik nálunk: norvég infrapanel... Pedig valójában egyszerű elektromos konvektorok, hiszen tisztán konvekciósan fűtenek. Az ALTIS a HD ívelt háza miatt már inkább nevezhető fűtőpanelnek, hiszen a fűtési energiájának egy részét már infrafűtéssel adja le!

Atlantic fűtőtestekről részletesen itt: ATLANTIC FŰTŐPANELEK