INFRAPANELEK – MINDIG AZ ÉLVONALBAN

Korszerű infrapanelek Debrecen, Nyíregyháza, Eger városok PHF szaküzleteiben!

Infrapanelek – Hogyan működnek, milyen hullámhosszon dolgoznak?

Az F.I.R. vagy más néven a távoli infravörös sugárzás a hősugárzás egy hosszú hullámhosszú változata. Ezt gyakran helytelenül azonosítják (hasonlítják) a napsugárzással.

A napsugárzás viszont nemcsak jótékony infra, hanem egészségre ártalmas UV és mikrohullámú sugarakat is tartalmaz.

Ezzel szemben az infra panelek működése során kizárólag hosszúhullámú sugárzás jön létre (15-1000 µm), mely hullámhossz tartomány inkább közelít egy cserépkályha által leadott hőre, mint a napsugárzás különböző tartományú sugaraira.

Az infrapanelekből kibocsátott sugárzás a levegő közvetítő közegét kihagyva azonnali melegérzetet ad. A helyiségen belül visszaverődik, elnyelődik és újra kilép a tárgyakból egy egyenletes, kellemes hőérzetet létrehozva (megfelelő méretezés esetén). A tárgyak (bútorok, épületszerkezetek) mindig melegebbek kicsivel (1 fok), mint a levegő, így a penész és párakicsapódás is elkerülhető!

 BVF infrapanelek szerkezeti felépítése

hagyományos felépítésű infrapanelek bőven 20 éves technológiát képviselő szilicium-kristály felületének ( „kerámiaszemcse” festék ) rövid távú anyagváltozása (száradás-nedvszívás) és elszíneződése elengedhetetlenné tette a technológia tovább fejlesztését. (Persze a háziasszonyok sem örültek a tisztíthatatlan felületnek)

További problémát jelentett a benne lévő nedvszívó hőszigetelő anyag és a vetemedésre erősen hajlamos fakeret.
A kerámiaszemcsés infrapanel gyártók (forgalmazók) még úgy reklámozzák régi termékeiket, hogy a szemcsék többszörös hatékonysági előnyt biztosítanak az új (sima karbonszálas) technológiával szemben. Holott inkább arról van szó, hogy a kerámiaszemcsék nagy felülete nagyobb hőleadó felületként segít a túlmelegedés elkerülésében. Az infrasugárzás hatékonysága ettől nem lesz jobb.

A korszerű Graphit-polymide infra paneleknél erre nincs szükség a vezérlés miatt, a hővédelem az infrapanel felületén több ponton méri a hőmérsékletet és automatikusan kikapcsolja, ha túlfűtést észlel. Amint a felület visszahűl egy normális szintre, az automatika visszakapcsol.

fejlett hővédelem azt is biztosítja, hogy az új generációs infrapanelek nagyrészt az optimális hőmérsékleti tartományban dolgoznak, gazdaságosabban működve.

A BVF NG széria infrapanel családja Nano technológiás Graphit.polymide fűtőelemének és a P5 vezérlő elektronikának köszönhetően a működési élettartam gyakorlatilag valóban korlátlan, Nincs szükség a felületnövelő kristályszemcse bevonatra!

Az NG Series panelek aktív hőleadó felülete üzemi hőmérsékleten enyhén domborodik, ezzel is növelve a besugárzási tartományt. Az infrapanelek alkalmasak házak, lakások, kereskedelmi terek önálló és energiatakarékos fűtésrendszerének kialakítására. A BVF termékek megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek!

hőleadó felület az új generációs infrapanelek esetében a nano-ezüstöt és szilíciumot tartalmazó ötvözet, a jelenleg ismert leghatékonyabb megoldás.

Az infrapanelek hátlapja alumínium, a benne található reflexiós rétegnek köszönhetően pedig a hősugárzás közel 100%-át képes visszaverni.

IP44 – Így fürdőszobai használata is javasolt!

A hátlapon lévő vezérlő elektronika a sugárzó panel 5 különböző pontján mér felületi hőmérsékletet, így kizárt az esetleges túlmelegedés (letakart hőleadó felület, meleg levegő feltorlódása).

Az elektronika folyamatos üzem közben is automatikusan kapcsolja ki és be az áramellátást.
(Túlmelegedés elleni védelem)

Keret: Rendkívül merev eloxált alumínium fehérre festve
Felfüggesztés, rögzítés: teljesen rejtett, alumínium sínes rögzítés. Nagyobb infrapanelek felfogatásánál jó szolgálatot tesz a mennyezeti tartósín, amely egyszerűvé teszi az infrapanel rögzítését.

Fajták, méretek

Részletes leírások elsősorban webáruházunkban találhatóak !

Röviden:

– standard, normál fehér felületű, alumíniumkeretes  fajtákból 300 – 350 – 500 – 700W teljesítményűek rendelhetőek, 30x90cm, 60x60cm, 60x90cm, 60x120cm méretben,

– fekete vagy fehér üveg BVF PG infrapanelek 600 és 800W teljesítménnyel, 60x90cm és 60x120cm méretben kaphatóak,

– tükör infrapanelek 400,  600W és 800W  teljesítménnyel, 60x60cm és 60x90cm és 60 x 120 cm méretben érhetőek el!

Garancia: 5 év

bvf infrapanelek, tükör és üveg infrapanel

FONTOS!  Infrapaneles elektromos fűtéseknél rengetegen rontják el a méretezést: alulméretezett rendszer sosem fogja adni az ígért kellemes hőérzetet, mert tényleg csak ott lesz meleg, ahol a panel működik!

WEBÁRUHÁZ

Segítünk:  ajanlat(kukac)futesprofi.hu

SZAKÜZLETEINKEN kívül itt is rendelhet, vásárolhat!

Hogyan méretezzünk?

Oldalunkon itt talál infót: INFRAPANELEK MÉRETEZÉSE

bvf infrapanelek mobil lábbal
bvf infrapanelek termosztátja
bvf infrapanelek gyorsrögzítője mennyezeten

Gyakori kérdések

Milyen messzire és milyen szögben sugároz?

A fűtési rendszer működése szempontjából gyakorlatilag mindegy. A besugárzás szöge a panel síkjára mérten 15°-ban mérhető azonban ez csak az elsődleges hőleadás szöge. A fűtőpanel teljesítményében és darabszámában a helyiség méretéhez van optimalizálva, a helyiség minden pontjában egyenletes hőmérséklet alakul ki a fűtőpanel kikapcsolt és bekapcsolt állapotában is. Természetesen egy 3m belmagasságú és nagy alapterületű helyiségben több és nagyobb teljesítményű panel lehet szükséges, míg egy kisebb és jól hőszigetelt helyiség esetében egy kisebb teljesítményű hőleadó is elegendő.

Termosztát vagy kapcsoló van-e az infrapanelben?

Nincs. Saját vezérlő elektronikája mindössze a tökéletes hőleadásért felelős. A hőleadókba épített termosztátok nem képesek a szoba valós hőmérsékletét mérni tekintve, hogy közel vannak a hőforráshoz, szintén fontos szempont az is, hogy egy fűtéskört akár 2-4 infrapanel is alkothat. Az infrapaneles fűtési rendszerek szobatermosztáttal üzemeltethetők gazdaságosan és komfortosan melyek a szoba egy megfelelő referencia pontjára kerülnek beépítésre.

A felületi hőmérséklet nem túl forró?

Szilárd felületen a 100°C nem egyenlő egy folyadékkal történő érintkezéssel. Hosszútávon kellemetlen meleg, azonban érintésre nem okoz sérülést. Ez a felületi hőmérséklet hagyományos hőleadókkal összehasonlítva félúton van a radiátor és a cserépkályha hőmérséklete között. Az infrasugárzás fűtésre alkalmas tartománya speciális hőleadó felületen és 80°C felett alakul ki. Infrapanelek esetében az optimális hőmérséklet 94-104°C.

Festhető-e a BVF infrapanel?

Nem. Az infrapanel fehér vagy üveg / reflexiós üveg (tükör). Az infrasugárzás a felület hőmérséklete és a hőleadó felület anyagminőségének függvénye. Amint festjük vagy takarjuk a felületet a hősugárzás tartománya megváltozik, onnantól csak egy meleg lapként tud funkcionálni.

Mennyezeten vagy falon rögzítve jobb?

A BVF tartozék konzol alkalmassá teszi a fűtőpaneleket mindkét rögzítésre sőt akár ferde falsíkon is beépíthető tetőterek esetén. Hőtechnikailag minimálisan jobb és egyenletesebb hőleadást biztosít a mennyezeten történő rögzítés, azonban ha ez villanyszerelési szempontból nehézkesen kivitelezhető inkább a fali rögzítést javasoljuk, érdemi különbség nincsen. A mennyezeti rögzítés mellett szólhat a későbbi bútorozás teljes szabadsága.

Mennyi az élettartam?

Gyakorlatilag korlátlan. Nincs kopó és mozgó alkatrész, túlfeszültség vagy mechanikai sérülés okozhat meghibásodást.

Melegszik-e az infrapanel hátoldala?

Természetesen igen. A hátoldalnál tartós igénybevétel esetén akár 35-40°C is mérhető, ez azonban az építőanyagok esetében alacsony hőmérsékletnek számít. Szerelhető tégla, beton, fa és gipszkarton szerkezeteken is. A BVF rögzítő konzol biztosít egy 4mm-es átszellőző légrést az infrapanel hátoldala és a fogadó fal vagy mennyezeti sík között. A mobil kiviteleknél viszont vigyázzunk a hátoldal közvetlen érintésére!

A villásdugó levágható felszereléskor?

Természetesen igen. Garanciavesztés nélkül! A bekötő kábel szabható-toldható. Termosztátos (fix) bekötés esetén a villásdugó eltávolításra kerül minden esetben. A panelek gyárilag azért vannak villásdugóval ellátva mert felhasználásuk történhet mobil infrapanelként vagy konnektor adatperes termosztáttal is.

Gipszkarton álmennyezetbe süllyeszthető?

Gipszkarton szerkezetre szerelhető, de nem süllyeszthető a felületi hőmérséklet miatt. A „hulladék hő” nem tud távozni, az infrapanel mögötti rész túlmelegedhet és a hővédelem kikapcsolja a fűtést. Így nem a termosztát, hanem az ötszörös hővédelem vezérli a fűtést sajnos..

Más a helyzet az ARMSTRONG rendszerű függesztett álmennyezeteknél, ahol az infrapanelek fölött elég hely marad általában a kis százalékban felfelé sugárzott hőmennyiség elvezetésére.