Fűtés klímával – mennyire jó valójában?

Fűtés klímával – olcsó elektromos fűtés inverteres klíma berendezéssel

Villamos árammal olcsóbb és gyorsabb is fűteni, ha inverteres légkondicionáló berendezést használunk. (hőszivattyús klíma)

OLCSÓBB! Miért is és mennyit is fizetünk konkrétan?

GÁZ

Hajduvill webáruház azonnal
WEBÁRUHÁZ

1 m3 gáz ára alapdíjakkal szolgáltató függően bruttó 130-150 Ft/m3 körül mozog. Ha gázkészülékünk éves hatásfoka (ez a legkorszerűbb kondenzációs kazánokra vonatkozik csak) 90-92%, akkor ez a szám inkább 150-160 Ft lesz. Mivel 1 m3 gáz energiatartalma 34 MJ, ez átszámolva kwh -ra kb. 9,44 kwh, így 1 kwh „felhasznált” gázenergia ára 17 Ft, ha gázkészülékünk a legkorszerűbb. Értelemszerűen ez a szám egy 40-50% hatásfokú régebbi parapet gázkonvektor esetén már jóval több, akár 30-35.- Ft is lehet.

VILLANY

A légkondicionáló berendezésekhez (COP szám nagyobb, mint 3)  igényelhetjük az áramszolgáltatónktól a “H” tarifát, ami átlagosan 28,30 Ft/kWh, ami kb. 35 %-al olcsóbb, mint a normál díjszabás. Ha a fűtési szezonban (október 15 – április 15) klímával fűtünk, látható, hogy az áramszolgáltatók támogatják a villamos energiával történő fűtést!

Az általunk forgalmazott légkondícionáló berendezések fűtésteljesítmény a legrosszabb esetben is (nagy hidegben) 1,7 -1,9 szorzóval számolandó. Pl egy 2600W fűtésteljesítményű monosplit klíma bevitt teljesítménye 150-1520 W között mozog, azaz átlagban 700W a felvétel. Átlagosan 2600/700= 3,7 a teljesítmény szorzó.

A fűtésre felhasznált villamos energia ára így átlagosan 28,3 /3,7 = 7,7 Ft/kwh, de a legrosszabb esetben is 28,3 / 1,9= 14,9 Ft/kwh

Tehát láthatjuk, hogy az inverteres klímafűtés a legnagyobb hidegben (amikor a klíma a legrosszabb hatásfokkal működik)  is olcsóbb, mint a legkorszerűbb gázfűtés!


 Fűtés klímával – GYORSABB! Még olcsóbb!

Tovább is csökkenthető a fűtésköltség, ha kihasználjuk az inverteres klímánk direkt (gyors) fűtési képességeit! Keveset vagy napközben alig használt helyiségek levegőjét a használatbavétel előtt rövid idő alatt felfűthetjük megspórolva ezzel a holt idő fűtésköltségét. Fontos azért elmondani, hogy a szobahőmérséklet  állandó szinten tartásával jóval kellemesebb a komfortérzet, hiszen ilyenkor a falak is átmelegszenek és pufferelik a hőenergiát!

Mi akkor a probléma ezzel a fűtéssel?

Gyakorlatilag nagy problémát csak a komfortérzet milyensége okozhat: az inverteres klíma télen  egyfolytában működik valamilyen teljesítményen, így a levegőt is állandóan keveri illetve a folyamatos zúgás sem kellemes! Ezzel is tisztában kell lennünk!

Sokan kiegészítik valamilyen fűtőpaneles fűtéssel és a felfűtési szakasz után a szinten tartást – amikor otthon vagyunk – a panel végzi jóval profibb termosztátja segítségével.

Vigyázni kell a kondenzvíz elvezető csövek állandó fűtésére is, nehogy lefagyjon! – önszabályozó fűtőkábelek használata ajánlott, nem mindenhol elég a klímaberendezés önleolvasztó funkciója