ELEKTROMOS FŰTÉS MÉRETEZÉSE

Elektromos fűtés méretezése, fűtésteljesítmény kalkulátor

A fűtés méretezése folyamatánál nagy csalódást okozhatnak azok a fűtési teljesítményigény számító programok, melyek csak a legáltalánosabban ismert, 35 W/légm3 igénnyel kalkulálnak. 

Még nagyobb a probléma, ha elhisszük, hogy egy lakás fűtésteljesítmény igénye bármilyen módon is függ a fűtőkészülék fajtájától.

A mai napig is találni olyan reklámot, hogy az illető cég fűtőtestje azért jó, mert a 35 W/m3 helyett elég a 25 W/m3, pedig csak arról van szó, hogy a gyártó országban jobbak az épületek általános hőszigetelési tulajdonságai.

A 35 W/légm3 igény egy itthoni átlagos hőszigeteltségű  lakásra vonatkozik. De hogyan veszik figyelembe pl. egy A+ ház 20-25 W/m3 vagy egy vályogház 50 W/m3 igényét?

Az elektromos fűtés méretezése természetesen akkor a legjobb, ha részletes energetikai számítással határozzuk meg az egyes helyiségek fűtéséhez szükséges teljesítményt és az alapján méretezünk. Mivel ez általában pénzbe kerül (energetikus vagy gépészmérnök megbízása), ingyenesen elérhető, viszonylag egyszerű, de nem pontos kalkulátorral igyekszünk segíteni, amely az eddigi sokéves tapasztalataink alapján is jó eredményt ad.

A falszerkezetek minőségét, ablakok nagyságát és minőségét, a környezettel érintkező falak számát és a használat minőségét (pl. fürdőszoba funkció) is figyelembe vevő fűtésteljesítmény kalkulátorunk itt:

TELJESÍTMÉNY SZÁMÍTÁSI SEGÉD (ide kattintva érhető el)

Mikor használható jó eredménnyel a kalkulátor?

A kalkulátor elsősorban konvekciós fűtőtestek és fűtőpanelek vásárlásához ad jól használható és megfelelő eredményt, hiszen a kapott Watt értéknél mindig nagyobb teljesítményű készüléket ajánlunk, amivel a nagyobb hidegben történő biztonságos működés és a valószínűleg alacsonyabb fogyasztás is biztosítható!

Árral, képpel rögtön láthatják az ennek megfelelő teljesítményű konvekciós és infra fűtőtesteket is (Atlantic, Adax, Adax Neo, Glamox, BVF infrapanel) növekvő árak szerint a norvég fűtőpanelekkel kezdve és kiválasztva az Önnek megfelelő terméket, azokat azonnal is megvásárolhatja.

A felajánlott készülékeket növekvő ár sorrendbe raktuk gyártónként.

Fürdőszobai méretezésnél a program a nagyobb hőmérséklet igény (25-28 C fok) miatt nagyobb teljesítmény igénnyel is számol és eredményként a fröccsenő víz elleni védelemmel ellátott készülékeket  találjuk a törölközőszárító radiátorokkal együtt.

Teljes lakás vagy több helyiség számításánál a program természetesen egy kosárba gyűjti a választott termékeket, oda-vissza linkelve a kalkulátor és webshop között, így a végösszeg kedvezmények azonnal láthatóak! Webáruházunkban – mely SSL titkosítással védett – regisztráció nélkül is vásárolhat.

Ha szükségesnek tartják, a véglegesítés előtt kérjük egyeztessen velünk a kalkulátor oldalán található telefonszámok bármelyikén!

Segítséget szakembereinktől itt is kérhet: elérhetőségeinken!

FONTOS!  Hogyan értelmezzük az elektromos fűtés méretezése alkalmával kapott eredményt, mit tud?

A kalkulátor az egyik  legjobban használható fűtési teljesítmény számoló segéd. Nem helyettesíti azonban a pontos energetikai számításokat, ahol egy házban valójában minden helyiségnek más és más a légköbméterenkénti Watt igénye, hiszen a fűtésigény nem is elsősorban a térfogattól, hanem a lehűlő felületek hőszigetelésétől és nagyságától függ. A köbméterenkénti szám így csak erősen közelítő lehet.

Ahol nagyon jól használható, az a konvekciós fűtőtestek és fűtőpanelek területe, mert a készülékek teljesítmény ugrása miatt úgyis mindig a nagyobbat ajánljuk.

Nagy belmagasságú lakásoknál a kapott eredményekből az infrafűtéssel kombinált fűtőpaneleket (Solius) javasoljuk az energia takarékos működés miatt!

Ez a kalkulátor sem tudja pl. beszámolni a szomszéd lakások hatását, illetve az extrém rossz hőszigetelésű mennyezetet…

Jó tudni, hogy a szükséges és itt ajánlott teljesítmény ahhoz szükséges, hogy a leghidegebb időszakban is a megfelelő belső (szobai) hőmérsékletet el tudjuk érni! Azaz értelemszerű, hogy enyhébb időben nem folyamatosan működnek a fűtőtestek. Tapasztalati tény már, hogy az így tervezett fűtőtestek a téli időszakban átlagosan napi 6-8 órát üzemelnek, azaz a várható fogyasztás így számolható.