ELEKTROMOS FŰTÉSEK FAJTÁI

Elektromos fűtések fajtái, alapfogalmak

Az elektromos fűtések fajtái sokszor kerülnek tisztázásra mindennapjaink során. Nagy a keveredés a fűtőpanel, konvekciós fűtés, infrapanel, sötétsugárzó, feketén sugárzó, hősugárzó, infrafűtés, elektromos padlófűtés, stb. terén…

Rengetegen keresnek minket a legkülönfélébb fűtési problémákkal és például még mindig sokan azt hiszik, hogy a norvég fűtőpanel az infrapanel,  stb. A következőkben egy minimális alapismeretet próbálunk adni az elektromos fűtések fajtáiról, fűtés mechanizmusáról.

Elektromos konvektor

Maga a  konvektor név elég rossz csengésű Magyarországon a gázkonvektorok miatt, de attól még az összes norvég elektromos fűtőtest (ADAX, ADAX NEO, GLAMOX) és a francia Atlantic alsóbb kategóriás fűtőtestjei is ide tartoznak. Magyarországon is a legelterjedtebb elektromos fűtés!

Konvekciós elven fűtenek, azaz hőáramlást keltenek úgy, hogy (kerámia magos) alumínium lamellás fűtőbetétjeikkel közvetlenül melegítik az oda áramló levegőt, mely helyébe újból hideg levegő áramlik. Nincs bennük ventilátor!

Egyszerűek, tartósak, saját termosztáttal rendelkeznekAz átlagnál nagyobb belmagasságú lakásokban már nem javasolt a használatuk, nem gazdaságos!

Fűtés közben maga a fűtőtest alig melegszik fel, nem nagyon érezzük, hogy honnan jön a meleg, nem sugározza a hőt.

Elhelyezésük mindig a falon (vagy közvetlenül a fal mellett) történik, a padlótól 10-20 cm-re. (sokszor keverik az infrapanellel)

Elektromos (infra) fűtőpanel

Az elektromos fűtőpanel már nemcsak konvekciós, hanem infra elven is fűt, sőt elsősorban infrafűtés. azaz sugárzó fűtés a jellemző!

Meleg levegős hőáramlás is létrejön, de itt érezzük, hogy maga a fűtőtest is fűt és sugározza a hőt (infrafűtés). 

Energiatakarékosabb, mint a sima konvektor (növeli a jó hőérzetet így letekerhetjük a termosztátot néhány fokkal), nagyobb belmagasságú (3m felett) lakások kedvelt és gazdaságos fűtése. Nincs a belmagasságon belüli komoly hőmérséklet különbség (pl. lenn 20 Cfok, a mennyezet alatt 30 c Fok felett), egyenletes a hőeloszlás, nem fűti feleslegesen a levegőt, ami a mennyezet alatt rekedhet.

Az elterjedt elnevezéssel szemben a norvég fűtőtestek nem fűtőpanelek, fűtőpanel pl. a francia Atlantic Solius WIFI fűtőtestje.

Elhelyezése szintén a falon történik, de már rakható feljebb (hasmagasság), mert az infrafűtő panel rész így is felfűti az alsóbb részeket a szobában.

Azért szerethető fűtés a fenti előnyökön kívül, mert hőérzetben nagyon hasonlít pl. egy cserépkályha vagy tömegkályha fűtési mechanizmusához.

Elektromos fűtések fajtái: radiátor

Az elektromos radiátorok a konvekciós + infrafűtés jelleg mellett hőtároló képességgel is rendelkeznek. Ilyet a mostani itthoni választékból csak a francia Atlantic Nirvana vagy a drágább Atlantic fűtőtestek tudnak.

Falon helyezzük el, precíz termosztát és alumínium ház jellemzi. Az elektromos radiátorok hőtárolása nem azért van, hogy vezérelt árammal is lehessen használni! A kompozit lemez vagy öntöttvas hőtároló egységek használatával és megfelelő vezérlésével egy nagyon kellemes, állandó meleg érzetet kapunk.

A termosztát ki- és bekapcsolása következtében a radiátor nem változtatja számottevően a hőmérsékletét, a hőtároló egység akkor is biztosítja a meleg leadását, amikor a készülék nem működik.

„Gentle Heating” – folyamatos, kellemes melegérzet

Infrapanel (hagyományos, üveg, tükör)

A hagyományos infrapanel egy bekeretezett fehér képre hasonlít, amit majdnem mindig a mennyezeten helyezünk el, mert infrafűtése miatt (nem a levegőt fűti) a hő nem marad a mennyezet alatt, hanem a panel lesugározza azt az alsó régiókba is.

Felületi hőmérséklete 90-115 C fok lehet, általában egy helyiségbe nem elég egy infrapanel, rendszert kell tervezni külön termosztáttal.

Csak ott nem működik megfelelően, ahol nem jól van tervezve!

A helytelen reklámoktól „elkábítva” sokan alulméretezik a fűtést, elvárva a teljes komfortot. Sokszor kerestek már meg azzal, hogy 15-20 m2 szobába 4-500W -os infrapanelt gondoltak elegendőnek. Az ilyen alulméretezett helyiségben az az egy kis panel állandóan működik és tényleg csak ott van meleg, ahová lesugároz, az zónafűtésként működik.

Teljes fűtésre méretezve egy rendszer általában 5-6 órát megy naponta és természetesen nem csak alattuk van meleg, hiszen a berendezési tárgyak , épületszerkezetek tovább sugározzák a hőt és másodlagosan a szoba levegője, a termosztát által mért hőmérséklet is beáll a kívánt szintre.

INFRAFŰTÉSSEL FOGLALKOZÓ SAJÁT HONLAPUNK ITT!

Infra hősugárzó

Fénykibocsátás mellett (vonalizzós működés) sugároznak infra sugarakat e készülékek. Működésük hasonló az infra lámpához, éttermek teraszán is gyakran találkozhatunk velük.

Gyakran használatos kisebb műhelyekben, sátrakban helyi fűtésre (zónafűtés).

Előnyük, hogy bekapcsolás után azonnal megvan a meleg hőérzet! Falon, de akár mozgatható állványon is használhatóak.

Falon elhelyezve kb. 2,2 – 2,4 m magasban, állványon vagy mennyezetről belógatva is működhetnek.

Legismertebbek az olasz MOEL (Fiore, Sharklite, stb.) vagy a HELIOSA  fűtőtestjei.

Infra sötétsugárzó (feketén sugárzó)

Ahogy nevük is mutatja, fény nélkül sugároznak az infra tartományban. Itt legtöbbször egy elegáns alumínium (egyenes vagy íves) fémfelület a kibocsátó elem.

Felületi hőmérsékletük 250-350 C fok között lehet.

Elhelyezés falon 2-2,5 m magasban vagy belógatva.

Jóval lassabban „indulnak” be, mint a vonalizzós sugárzók, de 5-10 perc alatt itt is meleg van!

Zónafűtésre és főfűtésre is alkalmasak, tartósak, nincs zavaró fényhatás, egy készülékben nagy teljesítmény összpontosul. 

Létezik 1000W, de akár 3200W vagy 4000W (3 fázisú)  teljesítményű fűtőtest is.

Elektromos fűtőszőnyeg és fűtőkábel

Az elektromos fűtések fajtái közül mostanában, az új, energiatakarékos házak építésével erősen felértékelődött a fűtőkábeles rendszerek szerepe. A névből kiindulva a fűtőszőnyeg fogalmat is sokan keverik egy elektromosan fűtő szőnyeggel. Lehet, hogy jobb elnevezés lenne a fűtőháló, hiszen a fűtőszőnyeg egy általában 50 cm széles öntapadó műanyag hálóra, a megfelelő távolságban rögzített elektromos fűtőkábel rendszerből áll.

A fűtőszőnyeg rendelkezik egy 2-3 m hosszú nem fűtő (hidegvég) résszel, amivel termosztátba köthető, és rendkívül rövid idő alatt kialakítható az aljzatbetonban vagy akár közvetlenül a csempe alatt a padlófűtés.

Az elektromos fűtőkábelt tekercsben vásárolva azt nekünk kell fektetni rögzítőszalag vagy acélháló segítségével. Nagy a munkaigénye, de ahol az alaprajz nem teszi lehetővé a fűtőszőnyeg fix szélességű (50 cm) fektetését, ennek van létjogosultsága.

Legismertebb képviselő (gyártó) a DEVI a maga 20 év garanciájával, de forgalmazzuk 25 év garanciás HEATCOM, a LIKEWARM, ELEKTRA és BVF gyártók termékeit is.

Önszabályzó fűtőkábel

Fagymentesítésre használjuk, csatornák, csövek védelmére! Termosztát nélkül változik a teljesítménye, ahogy nő a hőmérséklet, úgy csökken aleadott watt.