INFRA FŰTŐFILM – HÁTRÁNYOK

Infra fűtőfilm - infrafűtés, vékony rétegű elektromos padlófűtés utólag

Az infra fűtőfilm szerkezetéről, tulajdonságairól, előnyeiről, kivitelezési módjairól, áráról részletesen írtunk itt:  padlofutes.info.hu

Néhány gondolat azért az elektromos infra filmek, fűtőfilmek, fűtőfólia használatáról: Az esetek nagy százalékában az infra fűtőfilm az utólagosan kialakított, laminált parketta alatt használt fűtések fűtőeszköze, ez az úgynevezett vékony rétegrendű padlófűtés.

E vékonyrétegű fűtésrendszer tulajdonképpen egy 5-6 mm-es XPS hőszigetelő réteggel indul, mely elválasztja az aljzattól a fűtést. A következő réteg a 0,4 mm vastag fűtőfilm, a védő PE fólia majd a laminált parketta.

infra fűtőfilm, infra padlófűtés, infrafilm

Infra fűtőfilm hátrányai

Mit is szoktak nagy előnyként említeni ennél? Igen, a gyors felfűtést! Persze, a gyors melegítés rendkívül jó, amikor tavaszi vagy őszi időszakban egy kis hidegben hirtelen beindítva a fűtést nem kell órákig várni az aljzatbeton átmelegedésére.

De a hőérzettel bizony baj lesz. A laminált parketta amilyen gyorsan felmelegszik, olyan gyorsan le is hűl. Azaz a rendszer ugyan megfelel a beállított szobahőmérséklet tartására és elérésére, a padló hőmérséklete a termosztát ki- és bekapcsolásától függően hol hideg, hol meleg lesz.

Egy jól méretezett elektromos padlófűtés még hidegebb időben is kb. 5 órát üzemel naponta, azaz össz időben 5 óra meleg váltja a 19 óra hideg padlót természetesen folyamatosan váltakozva. Pl. 10 perc fűtés után 30-40 perc lehűlő padló (hideg) várható…
A folyamatos kellemes padló érzete elfelejthető!

Még rosszabb a helyzet a viszonylag nagy teljesítményű, akár 220W/m2 -os filmek alkalmazásával, hiszen ez az erősen túlméretezett fűtőegység használatával a padló nagyon gyorsan eléri a laminált padlóknál „egészséges”  27-28 Cfokot és a padlószenzoros vezérlés azonnal le is állítja a fűtés. Így a lüktetés még szembetűnőbb.

A másik mostanában sokat hangoztatott probléma az óriási elektroszmog, ami a padló feletti 0-30 cm rétegben mérhető, amennyiben a fűtőfilmet nem árnyékolják, földelik megfelelően. (ez általában elmarad, főleg a saját kivitelezéseknél.) Ugyan nem tudható, illetve nem bizonyított, hogy ez milyen betegséget okoz, lehet sok év használat után okoz csak bajt, de az én véleményem szerint inkább káros a hatása. Épp elég elektromágneses sugárzást kapunk egyéb készülékektől, Wifitől, stb.

Ugyanezen probléma a nem árnyékolt infrapaneleknél is felmerül természetesen, de a mennyezeti elhelyezés miatt ezek elektromágneses sugárzása már elenyésző az ember számára.

Itt erősen meggondolandó pl. gyerekszobák utólagosan megoldott padlófűtése. Gondoljunk csak bele, az épp mászni, járni tanuló kisgyerek folyamatosan ebben az elektroszmoggal terhelt magasságban van, mikor megy a fűtés.

A fűtőfólia bár látszólag olcsó, de a kivitelezése, fektetése bizony elég munkaigényes és rengeteg problémát rejthet, ha nem megfelelő szakember végzi. (Ezt itt nem fejtenénk ki) 

A költségeknél pedig, amilyen összeget látszólag megspórolunk a vásárlásnál az alu fűtőszőnyeghez képest, azt munkadíjban a villanyszerelőnek adhatjuk…

Infrafűtés – miért hívja mindenki mostanában infrafűtésnek a fűtőfilmes rendszert?

Rengeteg telefonhívásunk van szaktanácsadás közben. A telefonálók igen nagy százaléka „infrafűtést” keres, mi pedig csak később jövünk rá, hogy az érdeklődő elektromos padlófűtésre gondol infrafilmmel.

Jobbik eset, amikor infra padlófűtés a keresett fűtésfajta, ahol már kitalálható, hogy mire gondol az érdeklődő.  (Itt szeretném „megköszönni” egyes  infrafilmes cégek agresszív és sok helyen hibás marketingjét!)

Az infrafűtés szó rengeteg egyéb fűtési lehetőséget takar, ami nagymértékben infrafűtés. Ilyen pl. az infrapanel, a teraszfűtéseknél használt infra hősugárzó vagy a raktárfűtéseknél alkalmazott sötétsugárzó is, de még ide sorolandók a fali fűtőpanelek egy része is. Ezek igen nagy százalékban infra sugárzással fűtenek.

infra fűtőfilm laminált padló alatt

A fűtőfólia, amíg nincs rajta a burkolat valóban tiszta infrasugárzással működik, de ahogy rendszerbe tesszük, a sugárzást a felette lévő laminált padló nyeli el és adja tovább egy bizonyos részét,  a többi pedig konvekciós fűtés, mint pl. a vizes padlófűtésnél, vagy a fűtőkábeles rendszereknél.

Azaz ezzel az erővel infra padlófűtés mindegyik fajta padlófűtés!

Cégünk a fenti problémák miatt is, 2020-ban kivezette a palettájáról az infra fűtőfilmeket!

Szerintünk van jobb, egyszerűbben kivitelezhető, megbízhatóbb padlófűtés:

Infra fűtőfilmek helyett – ha nem oldják meg az árnyékolást -, ezt a rendszert ajánljuk:

Alumínium fűtőszőnyegek melegburkolat, laminált padló alá

Alumínium borítású elektromos fűtőszőnyeg melegburkolatok, laminált padló alá

A 10 év garanciával rendelkező alumínium BVF L-PRO és LIKEWARM F-MAT, valamint a HEATCOM 15 év garanciás elektromos alu fűtőszőnyege is kifejezetten a meleg burkolatok, úsztatott padlóburkolatok fűtése.

Fűtőeleme két darab nano-technológiás fűtőszálat tartalmaz, melyek keresztmetszete alig 1 mm. A fűtőszálak élettartalma a kéteres kialakításnak köszönhetően hosszabb, mint a hagyományos fűtőkábeleké, kivitelezése gyorsabb és egyszerűbb az egy oldalon történő csatlakoztatásnak köszönhetően.

Az alu fűtőszőnyegek dual layer technológiája

Az alsó karbon textúrás alumínium réteg felelős az egyenletes hőleadásért, a sugárzó hő visszaveréséért, ezen felül mechanikai védelmet is nyújt.
felső alumínium réteg biztosítja a kábelek közötti hővezetést és védelmet is nyújt a sérülések ellen, illetve teljes felületű földelést és árnyékolást biztosít a biztonságos üzemeltetés érdekében. Így nem szükséges külön árnyékolás, mint az infra fűtőfilm esetében.

Mikor kerül szóba az alumínium fűtőszőnyeg alkalmazása?

 Elsősorban utólagosan kialakítandó elektromos padlófűtésnél, ahol csak pár cm helyünk van a kialakításra, nincs a padló rétegben hőszigetelés és melegburkolatot szeretnénk. Új ház építésénél vagy komplett padló rétegrend kialakításánál inkább a fűtőkábeles rendszereket ajánlom a magabiztos működés és pufferelhető hőmennyiség miatt is.

Bővebben itt pl.: Elektromos padlófűtés fűtőszőnyeggel

A laminált parkettás helyiségek utólagos vékonyrétegű padlófűtésének eddig egyetlen megoldása volt, az infra fűtőfilm vagy fűtőfólia. Elég sok gond volt és van az árnyékolás nélküli fűtőfilmek óriási elektroszmog kibocsátásával. Az alumínium borítású fűtőszőnyeg megoldja a problémát.

Sőt a lerakása is messze egyszerűbb, gyorsabb, biztosabb, hasonló a fűtőkábeles fűtőszőnyegekéhez. Egy kisebb szoba elkészítése nem tart egy óráig sem és nem kell villanyszerelési tudás a közvetlen fektetéshez, csak a termosztátba történő bekötéshez. (Természetesen szakmai ellenőrzés mindenképp szükséges, hiszen a garancia feltétele a mérési jegyzőkönyv megléte, mellyel igazolható a későbbiekben, hogy a fektetés sérülésmentesen történt.)

Az elektromos fűtőszőnyeg vezérlése duplaszenzoros termosztáttal történik, ugyanúgy, mint a hidegburkolathoz gyártott fűtőszőnyegek esetében.

100%-ban elektroszmog mentes termék!

Rétegrendjük teljesen hasonló a fűtőfilmekéhez, a teljes réteg vastagsága az aljzatbeton felett kb. 15 mm.

aljzatbeton  – XPS hőszigetelés – alumínium fűtőszőnyeg padlószenzorral – PE fólia védelem – laminált parketta

Az előzőekben írtam a vékonyrétegű rendszereknél problémás „lüktető” hőérzetről. Mivel irodánkban régebben infrafilmes padlófűtést használtunk, most pedig lakásunkban alu fűtőszőnyeg üzemel, így saját tapasztalat is, hogy az alu fűtőszőnyeges padlófűtés jóval egyenletesebb, kellemesebb hőérzetet ad. Ez a jól méretezhető (80, 100, 130, 140W/m2) teljesítményválasztékból és az eleve visszafogott, 28-30 C fokos hőmérsékletből adódik