INFRA SÖTÉTSUGÁRZÓ – CSARNOKFŰTÉS, TERASZFŰTÉS

Infra sötétsugárzó, JH sötétsugárzók teraszfűtés, műhelyfűtés

Az elektromos infra sötétsugárzó kül- és beltéri használatra általában egyaránt alkalmazható. A  JH sugárzó IPX4 fröccsenő víz elleni védelemmel rendelkezik.
A csomagban megtalálható, a rögzítéséhez szükséges speciális tartókonzolok lehetővé teszik a biztonságos és a felhasználás szempontjából legelőnyösebb felszerelést.

A mennyezetre szerelve a konzol megfelelő védőtávolságot is biztosít például egy faszerkezetű teraszfödémnél. Falra szerelve pedig az infra sugárzás irányszöge is egyszerűen állítható!

Optimális felszerelési magasság 2,5-3,0 m között van, de ez az adott helytől is függ természetesen.

Az elektromos infra fűtő berendezések, így az infra sötétsugárzó készülékek fűtése közben sem kering a levegő, így nem kavarodik fel a por, nincs égéstermék, zajmentes a működés és a hőhatás a bekapcsolást követően rövid időn belül – de nem azonnal, mint a fényt kibocsátó hősugárzóknál – érezhető.

Infrapanelekhez képest viszonyítva nagy teljesítményüknek köszönhetően azonnal és hatékonyan fűtenek.

A teraszfűtésre kiválóan alkalmas JH sötétsugárzók 1000 – 1800 – 2400 – 3200 – 4000 W teljesítménnyel kerülnek forgalomba, így különböző igényeket képesek kielégíteni, legyen szó otthoni használatról, vendéglátásról, medence vagy műhely fűtéséről…

A 4000 Wattos kivitel ráadásul 3 fázisú bekötésre alkalmas, így nagyobb csarnokok rendszerben történő fűtése is optimálisan tervezhető.
Mivel használat közben egyáltalán nem bocsátanak ki fényt, különösen alkalmasak hálószobák, lakóterek, vagy más hangulatvilágítással ellátott helyiségek fűtésére.

Illetve bármely olyan helyre, ahol nem szerencsés egy „plusz fényforrás” (pl. templomok, állattartó telepek, fotózások helyszíne, műhelyek, raktárak vagy csarnokok zónafűtése, stb).

Általában (régebbi típusok 13A) nincsenek szabályzóval ellátva, ezért gazdaságos üzemeltetésükhöz szükséges egy termosztát is, főleg főfűtés esetén!

Kínálatunkban elérhető távirányítós kivitel is, mely ki- és bekapcsoláshoz vagy egyes fajtáknál teljesítmény szabályzására is alkalmas. Ez a funkció rendkívül jól használható munkahelyek, munkaasztalok fűtésénél, zónafűtésnél.

A JH 13W sötétsugárzó már wifis távoli eléréssel és termosztáttal is rendelkezik a távirányító mellett, amivel a sugárzó teljesítménye is szabályozható!

A wifis kivitel néhány darab használata esetén gazdaságos, ha nagyobb területet fűtünk, akkor az alapkészülékek rendszerbe kötése és közös vezérlése javasolt termosztáttal, természetesen teljesítménykapcsoló relé közbeiktatásával.

Előnyök az infrapanelekhez képest:

A  közkedvelt JH infra sötétsugárzó bordázott felszíne miatt az infrapanelek sík felületével szemben jóval nagyobb fajlagos felületről szórják az infra sugarakat, a hosszúkás forma révén pedig nagyobb terület besugárzására képesek, így egyszerre nagyobb terület fűtését teszik lehetővé.

Az infra sötétsugárzók általában állítható-dönthető falikonzollal kerülnek felszerelésre, így az infrapanelek fix telepítésével ellentétben bármikor változtatható a besugárzási terület, pl. a zónafűtés megváltozott körülményeihez alkalmazkodva.

Az infra sötétsugárzók nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, ami a magasabb felületi hőmérséklet eléréséhez szükséges.

A magas felületi hőmérséklet a nagyobb hősugárzási teljesítményt, tehát az intenzívebb és irányítottabb fűtést eredményezi (250-350 C fok). A nagyobb teljesítmény miatt a felfűtési idő is jóval gyorsabb!
Ugyanolyan hősugárzási teljesítmény eléréséhez kevesebb infra sötétsugárzóra van szükség, azaz a beruházási költség is kevesebb.

JH infra sötétsugárzó wifis távoli eléréssel

kisebb helyiségek fűtését egyetlen berendezéssel is megoldhatjuk. Így a beruházási költség is jóval kisebb lesz fajlagosan!

Az infra sötétsugárzók elegánsabb, modernebb megjelenésével stílust adhat lakásának, irodájának, műhelyének, vagy akár a fedett teraszának.

Összességében az infra sötétsugárzó berendezéseket kiváló hőtermelés, remek teljesítmény, és nem utolsó sorban egészségre jótékonyan ható működés jellemzi.

Infra sötétsugárzó teljesítmény méretezése

Nagyon kell vigyázni a méretezésnél, főleg nyitott terasz fűtésénél, ezért javasoljuk, hogy bízza a tervezést szakemberre:

ajánlatkérés

Akiket mégis érdekel, néhány jótanács.

  • A sötétsugárzók teljesítmény méretezését nem légm3-re, hanem a helyiség alapterületére vonatkoztatva (m2) végezzük.
  • Meg kell különböztetni a teljes helyiség befűtését (főfűtés) az ún. zónafűtéstől, ahol a nagyobb téren belül egy kisebb részt fűtve tesszük az adott részt komfortossá, legyen ez munkahely vagy terasz!
  • A komplett és zónafűtés teljesítményigénye közti különbség egy adott területre akár 3-4-szeres is lehet. Pl. egy átlagos hőszigetelésű helyiség teljes fűtésénél kb. 100W/m2 szükséges, hogy a külső -15 Cf okos hőmérsékletből benn + 15 C fokot csináljunk. Zónafűtésnél ez akár 4-600 W/m2 is lehet.
  • Nem mindegy az sem, hogy milyen magasan tudjuk elhelyezni a fűtőtesteket. Az optimálisnál magasabb elhelyezésnél növelni kell a fűtőtest teljesítményét!
  • Figyelni kell az elhelyezésnél az egymástól lévő távolságra! Főfűtésnél mindenképp alkalmazzuk a „kockaszabályt”, hogy egyenletes legyen a hőérzet az adott területen belül.  Ez is befolyásolja, hogy ha megvan a komplett igény, akkor azt milyen teljesítményű infra sötétsugárzók felszerelésével lehet optimálisan megoldani: a fűtőtestek egymástól való távolsága ne legyen nagyobb, mint a felszerelési magasság!
  • Ipari fűtések, csarnokfűtés, raktárfűtés, műhelyfűtés  témakörben írt szakirányú honlapunkon itt tudhat meg bővebben: IPARIFUTESEK