CSŐFŰTÉS, FAGYMENTESÍTÉS – DEVI

Csőfűtés fagymentesítés, csőkísérő fűtés, csatornafűtés önszabályzó vagy normál fűtőkábelekkel

Csőfűtés fagymentesítés, csőkísérő fűtés  – Csövek, vízvezetékek fagyvédelme

Csőfűtés, csőkísérő fűtés állandó teljesítménnyel

Egy csőfűtés teljesítmény igénye függ a cső méretétől, a hőszigetelés vastagságától és a környezeti hőmérséklettől. A táblázat segítségével az 1 m csőre szükséges teljesítmény határozható meg.

Mivel a szükséges teljesítmény függ a hőszigetelés típusától és egyéb tényezőktől (pl. szélsebesség), a táblázat csak iránymutatásul szolgál. A ΔT a külső és a tartandó hőmérséklet különbsége.

Csövek fűtésére a DEVIflex 10T fűtőkábel ajánlott. Nagyobb méretű fém csövekhez használható még a DEVIflex 18T típus, vagy kapható csőbe rakható változat a DEVIaqua DTIV-9.

A beépített fűtőkábelek vezérlésére a DEVIreg™ termosztátok a legalkalmasabbak. A termosztátok tartozéka a hőmérséklet érzékelő, amit a csőre kell rögzíteni. A készülék a cső hőmérséklete alapján kapcsolja a fűtést.

csőfűtés devi

Önszabályozó csőfűtés

Csőfűtésre önszabályozó fűtőkábel is használható. A kábel speciális tulajdonsága, hogy a külső hőmérséklet függvényében változtatja a teljesítményét, vagyis minél hidegebb a környezet hőmérséklete a kábel annál nagyobb teljesítménnyel fűt. Ha emelkedik a hőmérséklet, a kábel teljesítménye lecsökken.

A közhiedelemmel ellentétben az önszabályozó kábel sosem kapcsolja ki magát, csak a teljesítménye csökken le nagyon. Ezért főleg hosszabb kábelrendszerek beépítésénél a vezérléséhez hőmérséklet alapján kapcsoló termosztát ajánlott. Az önszabályozó fűtőkábel tetszőleges hosszúságúra szabható, a betáp kábel  csatlakoztatása  zsugorcsöves összekötő készlettel (csatlakozó + végzáró) történik, csak egy hőlégfúvóra van szükség a vízmentes szigeteléshez.

Az önszabályozó fűtőkábelek méterre kaphatók, csak a bekötéshez szükséges szettet kell rendelni hozzá.

Létezik azonban gyárilag szerelt, dugvillával ellátott DPH-10 típus. Teljesítménye 10W/m + 10°C-on.

önszabályzó fűtőkábel csőfűtésre

Ajánlatot, tervezési segítséget itt kérjen írásban:

ajanlat (kukac) futesprofi.hu

Csőbe helyezhető fűtőkábel

Kéteres, árnyékolt, vízcsőbe rakható fűtőkábel, 9 W/m teljesítménnyel, speciális bevezető elemmel, gyári csatlakozókábellel. A bevezető egyszerre 3/4” és 1” menettel rendelkezik.

Általában elburkolt, vagy kívülről nem hozzáférhető csővezetékek fagyvédelmére javasoljuk ezt a megoldást. A fűtőkábel külső burkolata halogénmentes, nem tartalmaz PVC-t és ólmot, a vízminőséget nem befolyásolja. A kábel nem vezethető át szelepeken, könyökökön, csak egyenes szakaszban használható.

A csőbe vezetett fűtőkábel vezérlése a DEVIreg™ 610 termosztát a legalkalmasabb. A termosztát tartozéka a hőmérséklet érzékelő, amit a csőre kell rögzíteni. A készülék csőhőmérséklet alapján kapcsolja a fűtést.

csőfűtés csövön belül, Deviaqua

Tolókapuk, vízösszefolyók, vízköpők fűtése

Tolókapuk sínje alá, vízösszefolyókra, azaz rövidebb szakaszokra leginkább az önszabályozó fűtőkábel használható. A fentebb lévő 2.pontban találja a részleteket.

Csatornafűtés – DEVI  fűtés ereszcsatornában, vápacsatornában, lefolyóban, tetőszerkezetekben

A régebbi épületek sokszor áldozatául esnek a jég okozta károknak, ami könnyen tönkreteheti a homlokzatokat, tetőket,  ereszcsatornákat és a lefolyócsöveket. A  szigetelés gyakran nem megfelelő, így a víz könnyen beszivároghat az épületbe, amint beáll a téli fagy, jönnek a károk. A lapostetős ipari épületek is nagymértékben ki vannak téve a hó illetve a fagy okozta károknak.

csatornafűtés DEVI

A DEVI jég és hóolvasztó rendszere megvédi tetőszerkezetét, ereszcsatornáját és lefolyócsöveit a  téli időjárás velejáróival szemben. (jégcsapok, fagyásciklusok okozta repedések, hóterhelés, stb.)

Hogyan készítsük a csatornafűtést?

Kábeltípustól függően átlagos ereszcsatornába 1-2 szál kábelt kell lefektetni. Lehetséges két kábellel egy pontból indulni, vagy 1 kábelt oda-vissza fektetni. A lefolyót ajánlott teljes hosszúságban megfűteni.

DEVIsafe 20T kábelt U alakban lehet belógatni a lefolyóba, szükség szerint lánc, vagy egyéb tartó beszerelése ajánlott.

Ereszcsatornákba készre-szerelt, hidegvéggel ellátott fűtőkábeleket ajánljuk. A DEVIsafe 20T és a DEVIsnow DTCE-30 kéteres fűtőkábelek masszív, javított UV-állóságú, fekete színű külső köpennyel rendelkeznek

Példa: csatornafűtés 15 m hosszúságban, 1 db 6 m-es lefolyóval. DEVIsafe 20T, 230V a választott kábel. A lefolyóba U alakban teljes hosszban lesz a kábel belógatva, biztosítva a teljes fagyvédelmet. A fűtendő csatorna és lefolyó hossza összesen 21 m, a DEVIsafe 20T kábelt duplán fektetve a 42 m-es lesz a megfelelő.

Ha nagyobb teljesítményre van szükség, a DEVIsnow DTCE-30 is használható, de a lefolyóba csak egy szál helyezhető. A DTCE-30 kábelből a feladatra a 34 m hosszúságú alkalmazható (2 x 15 m + 4 m lefolyó). Kábeltartóból csatornaméterenként 3-4 db szükséges.

csatornákban általában 30-40 W/m teljesítmény biztosítás szükséges.

Vápacsatorna fűtése

Kábeltípustól és a teljesítményigénytől függően 7,5-15 centiméterenként kell a fűtőszálakat a vápa hosszában lefektetni. Műanyag kábeltartó sínnel, fém (réz, vagy horganyzott acél) rögzítőszalaggal, ráccsal, vagy egyéb egyedi megoldással lehet a kábeleket rögzíteni.

Vezérlési lehetőség

A beépített fűtőkábelek vezérlésére a DEVIreg™ termosztátok a legalkalmasabbak. Alapvetően kétféle megoldás közül lehet választani: hőmérséklet alapján történő kapcsolás, illetve hőmérséklet és nedvesség alapján történő kapcsolás. A csak hőmérséklet alapján vezérelt fűtés száraz hidegben is üzemel, ezért manuális beavatkozás szükséges. DEVIreg™ 850 szabályozóval a rendszer teljesen automatikusan, nedvesség és hőmérséklet együttes mérésével, csak fagyveszély kialakulásakor kapcsol.