KÖZPONTI FŰTÉS VAGY FŰTŐPANELEK?

Központi fűtés vagy fűtőpanelek – elektromos kazános rendszerek és fűtőpanelek hasonlítása

avagy megéri-e a vizes központi fűtés kazáncseréjénél az elektromos kazánra való áttérés (pl. napelem-rendszeres feleslegnél)

Az elektromos kazán beépítése akkor szokott felmerülni általában, ha már van egy kialakított vizes rendszer pl. vegyes kazánnal  és napelem rendszer telepítése után a túltermelést el szeretnénk használni vagy amikor teljesen új rendszert alakítanánk ki egy lakásban és a cél az elektromos fűtés.

Hatásfok:

Alapjaiban véve a vizes rendszerek (nemcsak magában a kazán)  hatásfoka mindig kisebb, mint egyszerű és korszerű elektromos konvektoré, fűtőpanelé. A fűtőpanel fűtőbetétje közvetlenül a levegőnek adja át közel 100%-os hatásfokkal a villamos energiát, míg a vizes elektromos kazánnál, sok minden van közben:

Először is a vízkövesedés miatt is előbb utóbb problémássá válik a kazán fűtőbetétjének hőátadása a fűtőközegnek. Aztán ott van a csöveken elvesző hő, ha nem a lakáson belül van a kazán. Hatásfok csökkentő a keringető szivattyú működtetése is.

Vezérlés:

A központi fűtés vezérelhetősége az általában használt 1-2 fűtéskörrel együtt járó 1-2 mérési helyen elhelyezett termosztáttal soha nem lesz olyan egyszerűen és jól használható, az adott lakásfunkcióhoz pillanatok alatt igazítható, mint a fűtőpanelek saját termosztátja.

Gondoljunk csak bele: egy vizes központi fűtésnél egy termosztáttal mérünk pl. a nappaliban, és az összes helyiség radiátorát vagy padlófűtésének teljesítményét kell hangolnunk a nappaliéhoz, hogy közelítőleg a kívánt hőfokot kapjuk. (Aki állított már padlófűtést napokon keresztül a csövek szelepeinek tekergetésével, az tudja miről beszélek:))  Fűtőpaneleknél egy állítás a termosztáton és készen is vagyunk pl. az előszoba 20, gyerekszoba 24, nappali 22 fokos beállításával!

A jobb vezérelhetőség mindig alacsonyabb fogyasztással jár!

Központi fűtés vagy fűtőpanelek : Karbantartás

Vizes rendszereknél elmaradhatatlan az éves karbantartás. A kazánnál fel lehet készülni az egész gyakori fűtőbetét cserékre és az ezzel járó munkadíjra is…
Meghibásodhat a kazánon kívül a szivattyú, a radiátoroknál a különböző csatlakozások, stb.
A fűtőpaneleknél ezalatt nincs semmi probléma, a minimális százalékban jelentkező  hiba megoldása az 5 év garancia!
Összességében törekedni kell az egyszerűségre, így a használat nem okoz meglepetést!

Szükséges áramkapacitás:

Több helyen is elmondtuk már, hogy egy ház vagy lakás fűtési teljesítmény igényét nem a használt fűtési rendszer fajtája határozza meg. A használt  (beépített) teljesítmény csak a készülék hatásfokától függ, azaz esetünkben akkor kell a legkisebb kapacitás, ha a hatásfok közelít a 100%-hoz. (Itt most nem beszélünk a hőszivattyús rendszerekről)
Tehát, ha pl.az elektromos kazánnak 3x16A szükséges, akkor a fűtőpaneleknél sem kell több!

Bekerülés, beruházási költség

Új elektromos fűtésrendszer esetén a fentieken kívül még a beruházásunk költsége is töredéke egy vizes rendszernek, így tényleg semmi nem indokolja a központi rendszerek használatát.

FŰTŐPANELEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA SAJÁT HONLAPUNKON

Előny az átmeneti fűtési időszakban (tavasz, ősz)

Enyhébb időben nem szükséges a teljes rendszert beindítani , mint a központi fűtésnél. Elég csak az adott helyiségben használni a fűtőpanelünket!

A fenti előnyök miatt még azoknak is kedvezőbb választás a helyiségenként elhelyezett fűtőpanel, akiknél már ki van alakítva a vizes központi fűtés pl. kazán nélkül. (A kazán árából akár 5-6 helyiséget is fűthetünk már elektromos konvektorral, sőt eladva az esetleg felszerelt radiátorokat még mindig jól járunk a fenti szempontokat figyelembe véve.)

Akik már működő vizes rendszert szeretnének kiegészíteni elektromos kazánnal, pl. vegyes kazán mellé temperálni vagy napelem-rendszeres túltermelés elhasználásához.

Itt is jobb választás néhány fontos helyiségbe elhelyezni villanyradiátort pl., mert egy vegyes kazánnál általában éjjel kell temperálni a hálószobákat és az átmeneti fűtési időszakban is jobban járnak a panelekkel.

Áramtöbbletnél általában a nyáron termelt plusz legfeljebb néhány helyiség teljes fűtésidényes kifűtéséhez elég, így ismét csak néhány konvektor vagy akár infrapanel beépítésének van értelme.

FŰTŐPANELEK FOGYASZTÁSÁRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA